Popoldanski počitek je izjemno pomemben

Znano je, da kakovosten popoldanski počitek blagodejno vpliva na naše telo – prispeva k boljšemu zdravju srca, ščiti pred debelostjo, če pa je spanec dovolj dolg in kvaliteten, bodo močnejše tako naše kosti kot spomin.

Pa vendar ima t.i. »siesta« ali kratek spanec podnevi tudi svoje prednosti. Za popoldanski počitek ne potrebujemo veliko časa, pozitivne lastnosti takšnega počitka, pa so opazne že po 20 minutah »odmora«. Upoštevajte pravilo, da počitek naj ne traja dlje kot 60 minut.

Predstavljam vam šest razlogov, zakaj je koristen dnevni počitek!

1. Boljša pozornost

Ko se boste po počitku znebili začetne omotice, boste natančneje spremljali dogajanje okoli sebe. Študija NASA je potrdila, da imajo piloti, ki so popoldne počivali 40 minut, več pozornosti v primerjavi s piloti, ki takšnega počitka niso imeli. 

2. Bolje se učimo in si zapomnimo

Znano je, da je REM faza spanja povezana s kognitivnim procesom, zato ni presenetljivo, da je za boljše delovanje naših možganov potreben daljši in kakovostnejši spanec. Če pa boste čez dan uspeli počivati ​​eno uro ali celo 60 minut, boste opazili, da je mentalna utrujenost po prebujanju izginila. Čeprav bo daljša siesta povzročila višjo raven omotice, pa bo po avstralski študiji iz leta 2010 bolj vplivala na delovanje možganov.

3. Smo veliko bolj ustvarjalni

Ste se že kdaj zbudili in spoznali, da poznate odgovor na težavo, ki vas muči? Skupina raziskovalcev se je ukvarjala prav s to temo – zakaj se “lučka” prižge takoj po počitku? Odkrili so povečano aktivnost v desni strani možganov, kar je povezano z ustvarjalnostjo , poroča Health.com.  

4. Popoldanski počitek za produktivnost

Strokovnjaki se strinjajo, da popoldanski spanec ne pomeni »lenobe v službi« in dejansko lahko spodbuja angažiranost zaposlenih. Siesta v nekaterih državah služi kot dobra spodbuda za delavce, ki hrepenijo po počitku med službenim časom, pa tudi za tiste, ki so naveličani delovnih nalog, prav tako je počitek veliko učinkovitejši kot na primer skodelica kave.

5. Bolj pozitivno razmišljanje

Ste že kdaj bili v bližini otroka, ki že dolgo ni spal? Utrujenost in z njo povezana živčnost nista dobra, četudi smo se kot odrasli naučili spoprijeti z njo. Kratek spanec učinkovito izboljša razpoloženje, kar ste verjetno že sami opazili. 

6. Popoldanski počitek za manj stresa

Popoldanski počitek je odgovoren tudi za manj stresa, ob tem pa vam bo vrnill nasmeh na obraz. Na takšen počitek lahko gledate kot na “mini dopust” in ne skrbite, če v 10 minutah počitka ne morete zaspati. Raziskave,so pokazale da se, ne glede na to, ali zaspite ali ne, resnično sprostite medtem ko ležite na postelji ali kavču.