Sladkor in vpliv sladkorja na zdravje

Sladkor se pogosto smatra za malignega zaradi številnih kroničnih zdravstvenih težav, ki jih povzroča, zlasti bolezni srca.

Uživanje preveč sladkorja ne samo, da zavira izgubo teže, ampak lahko tudi pospeši izločanje hrane, ki je bogata s hranili. Kljub opozorilom mnogi še vedno pretiravajo s sladkorjem. Povprečna dnevna poraba sladkorja ponekod znaša že 73 gramov ali 17,4 žlice, kar se je v zadnjih letih nekoliko zmanjšalo, a še vedno znatno presega optimalno raven. 

Koristno je natančno vedeti, kaj sladkor počne v telesu – že od prvega ugriza -, da si ustvarite bolj zdrave navade in izpopolnite svoje prehranske cilje.

Kako telo razgrajuje sladkor

Ko uživate torto, sladoled, bonbone ali katero drugo sladico, vaše telo dodan sladkor, ki ga ta živila vsebujejo, razgradi v glukozo in fruktozo. Glukoza se v telesu obravnava drugače kot fruktoza. Glukoza je preprost sladkor ali monosaharid in je sestavni del ogljikovih hidratov, ki je najprimernejši vir energije v telesu. Glukoza se absorbira neposredno v krvni obtok in se uporablja kot energija. 

Po drugi strani pa se fruktoza (pogosto imenovana tudi sadni sladkor) predela v jetrih, kjer jo je treba pretvoriti v glukozo, da jo lahko uporabimo kot energijo. To običajno ni težava, če na primer uživate sadje, ker vlaknine in hranila pomagajo upočasniti absorpcijo in ohranjati stabilno raven sladkorja v krvi. Vendar pa fruktozo pogosto najdemo v predelani hrani in ko jo jemo v velikih količinah, jo jetra pretvorijo v maščobo. To lahko negativno vpliva na raven trigliceridov (vrsta maščobe v krvi) in povzroči bolezni srca in ožilja.

Zakaj vaše telo hrepeni po »več sladkorja«

Zahvaljujoč zvišanju krvnega sladkorja in njegovemu nadaljnjemu padcu je zelo verjetno, da boste potrebovali še nekaj sladkarij iz »pisarniške sklede«, da se boste spet dobro počutili. Postopek se pogosto pretvori v padec razpoloženja in ravni energije, odvisno od osebe in količine zaužitega sladkorja. Sladkor pogosto velja za povzročitelja odvisnosti, saj se možgani prilagodijo dopaminu (snovi, zaradi katerih se počutimo dobro), ki se sprosti vsakič, ko zaužijete sladkor. To pomeni, da boste za dosego iste ravni sladkorja potrebovali več sladkorja. Pogosto se potreba po sladkorju prenese tudi na naslednje dni.

Dolgoročne zdravstvene težave

Ponavadi se osredotočamo na to, kako lahko prekomerno uživanje predelane hrane, ki vsebuje odvečni sladkor, povzroči povečano telesno težo ali težko izgubo teže, vendar so škodljivi učinki še večji. Presežek sladkorja vodi do povečane funkcije trebušne slinavke (kar lahko vodi do diabetesa) in vpliva na zadebelitev koronarnih arterij (povečuje tveganje za srčne bolezni). Prav tako zviša krvni tlak in zniža “dober” holesterol HDL. Raziskave kažejo, da lahko preveč sladkorja spremeni kemijo vaših možganov in povzroči večje tveganje za depresijo.

Pomembno je upoštevati, da niso vsi sladkorji enaki. Sladkor je naravna sestavina živil, kot so sadje, zelenjava, mlečni izdelki in žita. Ko uživate to hrano, dobite tudi veliko hranil, kot so vitamini, minerali, beljakovine, maščobe in hidratantna voda. Dobite tudi vlaknine, ki pomagajo upočasniti prebavo in ublažiti sproščanje sladkorja v krvni obtok.