Kratek trening in njegove prednosti

V kolikor se srečujete z pomanjkanjem časa za vadbo imam za vas zelo dobro novico.  Kratek 15 minutni trening , ki ga najdete v naši ET aplikaciji bo poskrbel, da boste dvignile srčni utrip. Ker je ta trening nekoliko bolj intenziven kot naprimer normalna enourna vadba. Raziskave so pokazale, da je za učinkovit trening potrebno vsaj za 10 minut dvigniti nivo srčnega utripa.

V kolikor želimo, da bi takšna vadba bila učinkovita, moramo poskrbeti, da nivo srčnega utripa dvignemo na zmerno ali močno povečan srčni utrip.

Kaj je »Zmerna« intenzivnost?

Šele po 10 minutah vadbe, bo trening postajal učinkovitejši, poskrbeti pa je potrebno, da v tem času močno poženemo kri po našem telesu. Zmerno intenzivnost bi lahko opredelili, kot hitro hojo z hitrostjo, ki nam otežuje pogovor. Močna aktivnost, pa je za primerjavo, pospeševanje tega tempa do teka.

Kratek intenzivni trening ima veliko pozitivnih učinkov

Visoka poraba energije (kalorij), še kar nekaj ur po treningu, izboljšanje koordinacije, vzdržljivosti, moči ter atletske zmogljivosti nasplošno. Izboljšuje srčno-žilni sistem. Večji izkoristek kisika v telesu. Zmanjšuje možnosti za poškodbe, ki se dogajajo ob dlje trajajočih in ponavljajočih se vadbah. Vse to zgoraj našteto, pa prinaša večji napredek v krajšem času, seveda v kolikor se držimo urnika vadbe.

Prav zaradi pozitivnih učinkov te vadbe, sem za vas v aplikaciji Extreme training pripravila kratke 15 minutne treninge, ki pa so intenzivnejši od klasičnih. Tudi jaz se velikokrat zaradi pomanjkanja časa odločim za 15 minutni trening. Kar mi pa je zelo všeč pri 15 minutnih treningih, pa je to, da jih lahko kombiniramo z klasičnim treningov, prav tako pa si pri 15 minutnih treningih lahko izberemo določen del telesa, ki se mu želimo še dodatno posvetiti.