Izguba kilogramov in aktivnost – Ne počnite teh 5 stvari!

Dodobra smo že zakorakali v leto 2021 in mnogi od nas so sprejeli zaobljube, ki pa so danes že pozabljene, opuščene, ali pa mogoče celo nikoli preizkušene. Želja “Izguba kilogramov” je tako padla v vodo, še preden si sploh začela? Zakaj se to zgodi? Vsi si želimo biti zdravi, izgledati dobro, in biti uspešni v svojih prizadevanjih. Toda ko gre za novoletne zaobljube , običajno čutimo več upora kot pa želje za uresničevanje naših ciljev.

Namesto da pripravljate nov spisek zaobljub, »Kaj Narediti« za svoje zdravje, predlagam da raje naredite – za lažji uspeh – seznam »česa ne delaj« v letu 2021 svojemu zdravju

Ne omejujte se preveč

Večina ljudi preizkuša diete za hujšanje. Ker morate za »uspešno« dieto ustvariti kalorični primankljaj, gre tukaj za določen način žrtvovanja samega sebe. Pogosto od žensk, ki trenirajo z menoj slišim, da sledijo prehranjevalnim načrtom, ki pa od njih zahtevajo odpoved sladkorju, maščobam, alkoholu, mlečnim izdelkom, glutenu in še bi lahko naštevala. Ti prehrambeni načrti prikazujejo te omejitve, kot dodatek k dieti.

To v telesu sprošča občutek prikrajšanosti, ki na koncu vodi v to da začnemo kljubovati tem načrtom, izgubimo fokus na cilj in ob tem seveda tudi motivacijo. Edina hrana, ne bi smela biti del vašega prehranjevalnega načrta je tista, ki je ne morete jesti zaradi alergij,  intolerance na hrano, skrbi za varnost hrane ter mogoče celo vašega proračuna. Zdrava prehrana je vseekakor tudi cenovno dostopna.

Izguba kilogramov ni cilj – Ne pretiravajte

Nekateri načrti prehranjevanja zahtevajo od nas veliko časa za pripravo in načrtovanje. Spet drugi prehranski načrti so tako strogi, da vam z lahkoto porušijo ravnovesje. Nekateri ljudje prehrambeni načrt izbirajo iz etičnih ali okoljskih razlogov ter se fokusirajo celo – samo na hrano rastlinskega izvora. 

Moj nasvet? Upoštevajte načrt, ki ga lahko vzdržujete. Ne izbirajte skrajnih prehrambenih načrtov katerih cilj je samo izguba kilogramov.

Ključni del ustvarjanja »Zdravega in sposobnega sebe« je vendar redna telesna aktivnost. Vsakodnevna telesna aktivnost za nekoga, ki nikoli ni vadil mogoče ne bo realna možnost. Zagotovo pa je izvedljivo to, da pričnete z nabiranjem kondicije, ki vam bo z časom omogočila rednejšo aktivnost in boljše počutje. Pri sebi sklenite kompromis, ki vam bo pomagal da boste v boljši formi in ob tem ne bo posegal v vaše vsakodnevno življenje.

Ne popravljajte prekomerno

Izbrali ste načrt prehranjevanja in aktivnost/i, ki vam odgovarjajo. Torej ste pripravljeni. kajne? Kaj se zgodi, če nimate sestavin za kosilo, ki ste ga načrtovali za kosilo, ali pa imate polne roke dela, zaradi česar lahko zamudite vadbo?

Poizkušati biti popoln ni razumen in niti realen cilj. Življenje se enostavno…. pač zgodi. Morda bo potrebna sprememba v vaši rutini ali pa mogoče zamenjava hrane. Mankajoča vadba ali dve, pa zagotovo ne bosta izbrisali vaših dosežkov ter kondicije. Enostavno »odrežite« nekaj slabih navad in z tem zmanjšajte njihov »vpliv«, vaš fokus pa naj bo na doslednosti.. NE na popolnosti.

Ne premišljujte preveč

Če se izbira vaše prehrane vrti okoli kalorij in gramov, Telesno aktivnost pa merite z kilometri, koraki, srčnim utripom in ponovitvami vaj, potem zagotovo pogrešate občutek, ki izhaja iz tega, če meritev ne bi počeli na način »štetja«. Namesto tega meri svojo uspešnost z zdaovoljstvom po opravljenem treningu.

Morda to počnete na tak način zaradi Zdravstvenih ali pa Telesnih ciljev. Toda ko prehranjevanje, izguba kilogramov in aktivnost postaneta obveznost, obstaja velika možnost da se bo vaše telo uprlo.

Če se želite izogniti temu »uporu« poizkusite upoštevati občutke in ne številke. Namesto da vedno beležite kilometre in korake se osredotočite na to kar ste z vadbo pridobili. Energijo, večjo zmogljivost in občutek, ki ste ga pridobili z tem, ko ste zaključili vašo dnevno vadbo. Ne primerjajte se z raznoraznimi vplivneži, vašimi prijatelji ali družinskimi člani. Vse to je le ovira do ustvarjanja vašega »zdravega jaza«. Veliko pametnejši pristop je ta, da si postaviti cilje brez primerjav

Na primer

Letos želim postati močnejša/i

Želim teči še naprej

Na svoj krožnik bi rad dodal več zdravih živil

Ne poenostavljajte preveč

Izboljšanje samega sebe je na nek način časovna naložba. Izgubiti kilograme ni enostavno. Prav tako nakupovanje živil in priprava obrokov zahtevata čas.

Tresenje zaradi hujšanja, zamrznjena večerja z nižjo kalorično vsebnostjo ali en trening z Extreme Training aplikacijo ne bodo spremenili vašega telesa. Odstranjevanje nekaterih živil iz prehrane pa ni zagotovilo, za dolgoročni uspeh pri hujšanju. Vsakodnevni sprehod je koristen za vaša fizično in duševno zdravje, vendar pa je poraba kalorij NIZKA in tako da porabljene kalorije zelo hitro nadomestimo že z majhnim obrokom.

Zaključek – Počutje, NE izguba kilogramov

Če se boste upirali in poizkušali priti do popolnosti, vam vrjetno ne bo uspelo. Poizkusite spremeniti slabe navade, vzemite si čas za sebe in poskrbite zase. Sedaj je možnosti za uspeh veliko več.

VIR