Slabost med treningom? Kako jo preprečiti?

Če redno telovadite, vam je skoraj zagotovo med treningom že kdaj postalo slabo.

Morda ste za trenutek postali zaskrbljeni toda ne pozabite, da to ni nenavaden pojav, ter da ga je mogoče preprečiti. Slabost in celo bruhanje se najpogosteje pojavi med visoko intenzivnim treningom. 

Kaj povzroča slabost?

Dejavnikov, ki povzročajo ta pojav, je več. Najprej preveč hrane ali tekočine v želodcu, ali pa celo prazen želodec. Ker je velikost želodca omejena in je njegovo praznjenje med treningom počasnejše, je priporočljivo, da se na trening ne odpravite s polnim želodcem. Lažji obrok je priporočljivo jesti dve uri pred treningom. Če ste pred treningom popili preveč vode, to tudi ni bila pametna poteza za vas. Želodec vsebuje določeno količino kisline, ki razgradi hrano, ko jo zaužijemo, in če je v njej preveč vode, potem bo kislina dejansko plavala nad vodo in to bo zapletlo celoten postopek razgradnje hrane.

Vendar hrana ni edina težava. Tudi visok srčni utrip in nepravilno dihanje lahko privedeta do slabosti. Če neprekinjeno tečemo, to zagotovo povzroči hitrejši srčni utrip in zvišan krvni tlak, poleg tega pa vodi do občutka bolečine v želodcu. Tudi zaradi nepravilnega izvajanja vaj lahko obžalujemo, da smo prišli na trening,kar pa ni naš cilj, kajne? Prekomerno upogibanje med hitrim srčnim utripom ali vdihavanjem lahko povzroči premikanje mišic, ki zapirajo zgornji del želodca, kar povzroči hude bolečine. Še ena stvar, na katero morate biti pozorni, je intenzivnost vadbe, ki ne sme biti prehitra. Ker hitrost, nepravilno izvajanje vaj in slabo dihanje prispevajo k slabemu počutju ali slabosti.

Kaj lahko storimo, da preprečimo slabost?

Tekočina je med treningom bistvenega pomena, vendar je treba poskrbeti za pravilen vnos. Uživajte toliko vode, kolikor je vaše telo potrebuje. Med treningom popijte manjše požirke in količino zmanjšajte na minimum. Izogibajte se gaziranim pijačam. Pred treningom se tudi znebite mastne hrane, saj traja dvakrat toliko časa, da se razgradi kot beljakovine in ogljikovi hidrati, zato bo prebava upočasnjena. Da bi ohranili neprekinjen srčni utrip, je treba med vajami delati odmore. Po napornem nizu počepov ali podobnih zapletenih vaj je na primer 2-minutni odmor popolnoma sprejemljiv.

Če ste že imeli takšnjo izkušnjo in se bojite, da bi se to ponovilo, je dober nasvet, da eno uro pred treningom pojeste banano ali žlico arašidovega masla, saj vam bosta obe živili dali potrebno energijo in ne bosta obremenili želodca. Vsakih petnajst minut spijte malo vode, vendar pazite, da ne boste pretiravali! Pijte po požirkih, dokler se telo na koncu vaje ne umiri.