Napake, ki sploh niso napake

Katere napake počnemo?

Tekom svoje dolgoletne kariere v telovadnici in izven nje sem se v vlogi trenerja ali inštruktorice srečala z različnimi predsodki, ki so v glavnem moteči dejavniki celotnega procesa. V tem besedilu bom poskušala opozoriti na isto z argumentom, ki prinaša pravilno razmišljanje in s tem boljše rezultate.

Ženske ne smejo dvigovati uteži, ker se bodo “zredile”.

Splošno prepričanje je, da se bodo ženske, če bodo izvajale vaje za moč, zelo hitro “nabrale”mišice in kilograme, kar bi lahko spremenilo njihove ženske poteze in nežnost, značilno za spol. Zato je mišljeno, da so vaje za moč uporabne samo za moške. To seveda ni pravilno razmišljanje, zato ne počnite te napake.

Edina razlika med spoloma, ki jo lahko štejemo za ustrezno v procesu treninga, je ta, da se moški in ženske hormonsko razlikujejo (tj. Moški proizvajajo več testosterona) in da imajo ženske večji odstotek telesne maščobe. Zaradi pomanjkanja testosterona ženske potrebujejo več časa za pridobivanje mišične mase, pa tudi zaradi večjega odstotka maščobe potrebujejo več časa, da se “opredelijo”. Kar nam vsem prinaša maso ali definicijo, je število kalorij, ki jih zaužijemo, tj. hrano, ki jo jemo, kvaliteten trening in seveda počitek.

Torej, dame, izvajajte vaje za moč. Takšna Vadba lahko izboljša motorične sposobnosti (moč, hitrost, vzdržljivost itd.). Če je trening pravilno zasnovan, bo pozitivno vplival na kosti, sklepe, kite in tudi mišice.

Izogibajte se “težkim vajam”, da se izognete poškodbam.

Težke vaje običajno vključujejo počepe, mrtve dvige, sklece, itd.. Te vaje se začetnikom zdijo zapletene in se jim pogosto izognejo, ker mislijo, da bo prišlo do poškodbe. Takšno razmišljanje ni pravilno, ker v resnici lahko katera koli vaja povzroči poškodbo. Če vajo izvajamo pravilno in obremenitev določimo na podlagi svojih zmožnosti – nevarnosti ni. Nasprotno, naštete vaje spadajo v skupino najučinkovitejših za razvoj celotnega telesa, saj hkrati aktivirajo več mišičnih skupin, izboljšajo koordinacijo, okrepijo vse najpomembnejše mišice in povzročijo tudi največji hormonskih odziv organizma. Zaradi tega so te vaje ali različne različice teh vaj nepogrešljive v načrtu treningov resnih trenerjev in profesionalnih športnikov.

Kardio trening topi mišice

Še ena pogosta zmota, s katero se srečujemo na treningih. Kardio trening služi za izboljšanje kardiovaskularnih zmogljivosti, mišične vzdržljivosti in zmanjšanje odstotka maščobe v telesu. Lahko vpliva na zmanjšanje telesne teže, ne pa tudi na mišično maso. Med kardio treningom se kot prevladujoče gorivo za proizvodnjo energije uporabljajo maščobe ali ogljikovi hidrati in ne beljakovine, iz katerih so mišice. Poklicni bodybuilderji pri svojem treningu pogosto izvajajo kardio trening, zato je jasno, da ta trditev nima veliko podlage.

Če treniram dlje, bodo rezultati hitrejši

Ne počnite te napake. Mnogi so mnenja, da če svoje telo na tak način izpostavijo daljšemu treningu, prej dosežejo cilj. Trening sam po sebi je pomemben, vendar ne ključnega pomena. Predstavlja čas, v katerem na organizem na določen način vpliva fizična aktivnost, da se organizem odzove na to spremembo.

Kako se bo telo odzvalo, je odvisno od prehrane, počitka pred in po treningu. Le dobra kombinacija teh treh elementov daje optimalen rezultat. Če imate dober program treninga, medtem pa je vaša prehrana neustrezna in počitek nezadosten, obstaja velika verjetnost, da boste kmalu izgubili motivacijo ali pa boste začeli izgubljati moč, težo itd.

Moram delati trebušnjake, da dobim »six-pack«

Velikokrat ste že slišali, da posamezniki naredijo na tisoče trebušnjakov, trebušne mišice pa se še vedno ne vidijo.

Trebušne mišice so popolnoma enake kot vse druge mišice in jih je treba obravnavati na enak način. Vaje in število ponovitev vplivajo na njihovo rast, moč in vzdržljivost. Naredite lahko 1000 trebušnjakov na dan, lahko pa tudi 100-200. Naredite jih lahko vsak dan ali vsako drugi, tretji. Kako bo videti trebuh, je zelo odvisno od prehrane in odstotka maščobe v telesu. Če je vaša prehrana pravilno zasnovana in je vaš cilj zmanjšati odstotek telesne maščobe, definirani in izraziti trebuh ne bo problem. Če pa ne skrbite za svojo prehrano in vaje za trebušne mišice delate do nezavesti, bo rezultat, ki ga želite, izostal.

Najpogostejše napake je tako potrebno odpraviti. Ko boste odpravile vse predsodke, rezultat ne bo izostal.