Škodljivi nasveti, ki vas lahko stanejo

Za razliko od najpogostejših situacij, ko govorim o najboljših nasvetih, bomo zdaj prešli na tiste, ki bi jih uvrstil v kategorijo popolnoma neuporabnih. »Kvazi« znanost je povsod okoli nas in resnično želim, da jo ločite od uradne. Ne morem si kaj, da ne opazim, koliko škode povzročajo miti, ki še vedno preživijo med nami, in ljudje jih poslušajo na slepo, ker enostavno ne vedo več, kaj je resnica.

Danes torej začnemo z nekaj NEKORISTNIMI nasveti, ki ste jih zagotovo že kje opazili.

Pijte toplo limonado vsako jutro za izgubo teže in razstrupljanje

Če zaužijete preveč citronske kisline, lahko poškodujete zobe, ker jih ta razjeda. Nobena uradna znanstvena raziskava ni pokazala nobene koristi vroče limonade, zlasti ne v smislu razstrupljanja in hujšanja. Da se razumemo.  Seveda lahko pijete limonado, če jo imate radi, ampak je ne doživljate kot čarobni eliksir razstrupljanja in hujšanja.

Izključite gluten iz prehrane

Če niste alergični na gluten, ga ni treba izključiti iz prehrane. Hrana brez glutena je pogosto manj zdrava, ker je bilo kaj dodano zaradi okusa, vendar tega nihče ne bo zapisal na svoj izdelek. Zato vedno svetujem, da bereš etikete.

Uživajte samo proteine, ne ogljikohidratov

Ogljikovi hidrati so pomembno makrohranilo, ki ima svojo funkcijo v našem telesu, hkrati pa nam da občutek sitosti in zadovoljstva. Če govorimo o kalorijah, ima 1 g ogljikovih hidratov popolnoma enake kalorije kot gram beljakovin. Uživajte v ogljikovih hidratih in ne verjemite vsemu, kar piše.

Sadje je sladkor in temu se je treba izogniti

S popularizacijo nekaterih diet in načinov prehrane je sadje popolnoma »demonizirano«. Vse, kar je veljalo leta, je nenadoma prenehalo veljati … Je res tako? Seveda ni. Sadje je bogato z uporabnimi mikrohranili in je med drugim primerna alternativa sladkarijam, s katerimi radi pretiravamo sploh ob večernih urah.

Obvezni detoks

Najboljše “razstrupljanje” je pravilna prehrana in naši organi odlično opravljajo svoje delo “čiščenja”. In noben predragi sok ali dodatek tega ne bo naredil bolje in natančneje. Namesto da bi za takšne stvari zapravili ogromno denarja, si začnite pripravljati pravilno prehrano.

Jejte več hrane, ki kuri kalorije

Hrana, ki kuri kalorije, ne obstaja. Niti ni nikoli obstajala. Obstaja samo panoga, ki želi z vami manipulirati, da uporabljate izdelek, ki vam bo pri tem magično pomagal…

Izgledajte čim bolje, da boste zdravi

Tudi popoln videz ne zagotavlja zdravja. Tudi če je fizično zdravje resnično prisotno, kaj pa mentalno? Ste zdravi, če imate ortoreksijo, oziroma obsedenost z zdravo hrano? Zgolj fizični videz ni zadostno merilo. In lahko ste popolnoma zdravi, tudi če niste videti kot foto model s ploščicami na trebuhu. Naj bo vaš cilj zdravje, ne pa vsiljevanje ideala popolnosti.

“Brala sem na internetu”

Če je nekaj na spletu, še ne pomeni, da je to smiselno/pravilno. Držite se preverjenih virov, namesto da bi verjeli vsemu, kar ste prebrali.

Delite nasvete s tistimi, za katere menite, da jih potrebujejo.