3 razlogi, ki niso estetske narave, zakaj je pomembno okrepiti mišice zadnjice?!

Če želimo izbrati mišično skupino, ki je najbolj priljubljena pri nežnem spolu, potem gre zagotovo za gluteus.

Malo katera ženska ne želi imeti trdno oblikovane in lepe zadnjice. Toda poleg estetskih razlogov ima izvajanje vaj za krepitev gluteusnih mišic številne druge prednosti. Spodaj vam predstavljam 3 razloge, zakaj je dobro redno izvajati vaje za mišice glutealne regije.

Katere so mišice zadnjice?

gluteus maximus,

gluteus medius,

gluteus minimus.

V sodelovanju so te mišice odgovorne za podaljšanje, notranjo rotacijo in abdukcijo (odmik) kolka.

Gluteus medius in minimus med abdukcijo kolka sodelujeta in preprečujeta primik (addukcija) kolka. Tudi te mišice opravljajo pomembno delo, ko morate ohraniti ravnovesje na eni nogi, kjer ima zelo pomembno vlogo nadzor gibanja v medenici in stegnenici. Gluteus maximus je predvsem mišica, ki sodeluje pri odmuku kolka in je največja od treh gluteusnih mišic.

Močni gluteusi so pomembni za pravilno poravnavo medenice, tek in celo oporo, ko stojite na eni nogi. Močni gluteusi prav tako pomagajo podpirati spodnji del hrbta med dvižnimi gibi in preprečujejo poškodbe kolena med dvigalnimi in tekaškimi vajami. Močne glutealne mišice so temelj za pravilno izvajanje številnih vaj za spodnje okončine, kot so mrtvi dvigi, počepi in celo hoja.

3 razlogi, zakaj je pomembno okrepiti mišice zadnjice

1. Zmanjša se bolečina v križu

Vaš gluteus je odgovoren za razširitev kolka in njegovo povratno delovanje. Močne mišice zadnjice so zato ključne za zdravje spodnjega dela hrbta, saj pomagajo tudi pri gibih medenice in trupa.

Ko so gluteusi močni, imate stabilno medenico in boljšo oporo za spodnji del hrbta, tako da se lahko vsaka obremenitev enakomerneje porazdeli po spodnjem delu hrbta in spodnjih okončinah. Znak šibkega gluteusa je zaokrožitev / ukrivljenost hrbta med mrtvim dvigom.

2. Zmanjša se bolečina v kolenih

Vaše mišice zadnjice dajejo medenici stabilnost. Spodnje okončine delujejo v zaprti verigi. To pomeni, da če gre v gležnju “kaj narobe”, lahko povzroči neravnovesje v kolenu in naprej vzdolž noge do kolka.

Enako se lahko zgodi, če pride do nestabilnosti v predelu kolka, to lahko privede do presežne sile na kolenu in gležnju in to lahko povzroči nelagodje ali bolečino v kolenu. Nestabilnost kolka lahko povzroči pretirano rotacijo stegnenice, kar pa povzroči nestabilnost pogačice. Nestabilnost pogačice je pogost vir bolečine v kolenu pri mnogih posameznikih.

3. Poveča se moč in izboljša športna uspešnost

Omenila sem že pomen močnih gluteusov pri vajah, kot so mrtvi dvigi, in da lahko te mišice pomagajo pri gibanju med tekom. Zato je očitno, da je gluteus ključnega pomena za številne športne aktivnosti: pospeševanje, poskoke, skoke in celo dvigovanje težkih bremen. Gluteus maximus je ena največjih in najmočnejših mišic v telesu, zato zelo vpliva na eksplozivnost športnikov in tistih, ki se samo rekreirajo

Estetska komponenta je morda za nekatere najpomembnejša, če pa pomislite na vse prednosti, ki jih močne gluteusne mišice prinašajo našemu zdravju in drži, estetiko postavite na stran in s krepitvijo glutealne regije naredite dobro svojemu telesu.

In ne pozabite, mišice glutealne regije bi morali okrepiti vsi. Tako moški in ženske, saj gre za zelo pomembno mišico, z zelo pomembno vlogo v našem telesu.