Kako ostati fit? Enostavno!

Gotovo ste se vsi že kdaj zastavili vprašanje kako ostati fit?

Predolgo sedenje, nepravilni in nezdravi obroki, premalo spanja – vse to vpliva na slab videz, prekomerno telesno težo in zdravje, pa tudi na notranje nezadovoljstvo s samim seboj. Obstajajo načini, kako vse slabo, kar hiter življenjski ritem s seboj prinaša uporabimo v svojo korist, in sledimo preprostim strategijam, s katerimi bomo kljub vsemu ostali v formi.

Zmanjšajte slabe navade

Vem, da je lažje reči kot narediti, toda poskusite razumeti, koliko kajenje, mamila, ponočevanje in druge odvisnosti, ki nikoli ne bodo postale “dobre”, ogrožajo vaše zdravje. Pot do odstrantive teh nezdravih dejavnikov lahko traja nekaj časa, toda ko obstajata želja in cilj, potemje vse mogoče. Obstajajo tudi navade, ki niso tako slabe, vendar jih ne smemo prezreti. Sem spadajo alkohol, sladkor, kofein in hitra hrana. Če jih uživate zmerno in od časa do časa, ne bodo toliko škodovali vašemu zdravju.

Redno spanje

Zaradi številnih obveznosti mnogi prikrajšamo svoje telo za dovolj ur spanja in splošno je znano, da to vpliva na fizično in duševno zdravje. Pomanjkanje spanja negativno vpliva na razpoloženje, upočasni metabolizem, koncentracijo, spomin, moti motorične sposobnosti, poslabša stresne hormone in ima celo poseben učinek na imunski in kardiovaskularni sistem. Spanje pomaga telesu, da se “pozdravi”, okreva, pomladi in regenerira, kar pa, ko je človek buden, ni mogoče.

Vadite

Vadba je pomembna, če želite ostati v formi in zdravi. Ne glede na to, ali hodite zvečer na sprehod ali redno trenirate doma, je pomembno, da ste aktivni in se gibljete, saj je to edina vaja za srce. Kardiovaskularne vaje pomagajo krepiti dihalne organe, vaje za moč bodo okrepile mišice, raztezanje pa bo s povečanjem prožnosti zmanjšalo tveganje za poškodbe, tj. gibljivost telesa. Telesna aktivnost izboljša cirkulacijo, redna vadba pa lahko pomaga v boju proti številnim boleznim, predvsem depresiji. Zato si poiščite svoj čas za vadbo.

Jejte zdravo in redno

Ne pozabite tega stavka: Kar jeste, tako izgledate.

Zato v svojo prehrano vključite čim več svežega sadja, zelenjave in žitaric. Čas je na vaši strani, prišla je letni čas, ko so trgi celo preveč bogati s to hrano. Povečajte vnos perutnine, rib in stročnic. Najpomembneje je, da jemo uravnoteženo in da se ne prenajedamo. Nehajte jesti, preden se počutite siti, in dajte telesu priložnost, da prebavi hrano. Namesto nezdravih prigrizkov v službi izberite oreščke in sadje. Izogibajte se industrijski hrani, ki je polna umetnih sladil in barvil, skritih sladkorjev in preveč nezdravih maščob. Osnovne prehranske smernice so bistvenega pomena za ohranjanje kondicije.

Zajtrk je obvezen

Že poznate zlato pravilo, ki se glasi – ne preskočite zajtrka! To vam bo zelo koristilo pri tem, kako ostati FIT. Vedno vam gre v prid, saj bi z z iztekanjem dnevoa morali jesti manj hrane in zato bodite še posebej pozorni na zajtrk. Izberite sestavine, s katerimi boste večino dneva siti in vam dajejo energijo, ki jo potrebujete, na primer zdrava omleta, polnozrnat toast, žitarice, sadje, jogurt, skuta, kislo mleko in grenivke, limonin ali pomarančni sok. Zajtrk pomaga vzdrževati stabilno raven sladkorja v krvi in ​​s tem telesno težo. Kosilo in večerja naj bodo lažji obroki, izogibajte se močnim omakam. Najbolje bi bilo, da solato pustite za konec dneva. Ali pa si zapomnite ta stavek: zajtrk je kraljevski, kosilo deli s prijateljem in večerja je sovražnik dneva.

Pijte veliko vode

Ste vedeli, da človeško telo predstavlja 70% vode? Večina tekočin in živil vsebuje vodo, ki našemu telesu pomaga, da ne dehidrira, a sveža, čista, navadna voda je še vedno najboljša in najbolj zdrava pijača za vzdrževanje zdravega telesa. Hidracija je ključnega pomena za delo možganov, pa tudi za izgon toksinov iz telesa skozi kožo in urin.

Zmanjšajte stres

To vas ne preseneča, kajne? Kot veste, je stres sprožilec številnih bolezni, od srčnih do prebavnih. Le malo ljudi ve kako zmanjšati stres in se boriti z njim. Več vaj, meditacij, stvari, v katerih uživate, duhovnosti, bivanja v naravi, prijeten hobi lahko ublaži škodljive učinke stresa na telo. Ne izčrpajte se od dela. Vzemite si počitek – pojdite na počitnice, mini počitnice. Če si ne morete vzeti par dni počitka se obkrožite z ljudmi, ki vas podpirajo in jim zaupate.

Ne zadržujte čustev v sebi

Dolgotrajno zatiranje čustev lahko povzroči čustveni in duševni stres, pa tudi fizično nelagodje, ki vam preprečuje pot do tega kako ostati FIT. Neizražanje občutkov običajno vodi v depresijo, težave s spanjem, motnje hranjenja in celo fizične bolečine. Naučite se govoriti o svojih občutkih ali jih izraziti s pomočjo neke vrste umetnosti. Tudi preprosto snemanje misli in občutkov je lahko dober način, da izrazite tisto, kar vam je težko reči.

Bodite dosledni in zmerni

Da bi ohranili zdrav in primeren življenjski slog, je pomembno biti dosleden, ko gre za splošno sliko. Spreminjajte postopoma, eno za drugo, nikoli ne sprejemajte nenadnih odločitev in naredite preveč sprememb hkrati. Torej tvegate, da se vrnete k starim navadam. Naj bodo te odločitve del vaše vsakdanje rutine in šele potem boste dosegli zdrave cilje. Izogibajte se skrajnostim v kakršni koli obliki.

Bodite zmerni v vsem, kar počnete.