Kaj je EPOC in kako ti lahko koristi?

Najverjetneje ste že kdaj slišali o EPOC učinku, če pa še niste vas pa najverjetneje zanima kaj to je, ter kako vam bo EPOC učinek pomagal pokuriti maščobne obloge na vašem telesu.

Opazili ste, da ko po kuhanju ugasnete peč, le ta ni takoj hladna. Traja nekaj časa, da se vrne v normalno stanje. Popolnoma enak postopek se dogaja v našem telesu po vadbi, prav tako pa telo potrebuje nekaj časa, da vzpostavi ravnovesje in se vrne v stanje počitka. Med časom ko naše telo okreva se močno poveča poraba kisika, traja pa lahko celo do 24 ur, da se naše telo po težavnem treningu povrne v normalno stanje. 

Preden začnete izvajati vaje, je vaše telo v stanju počitka in ne potrebuje odvečnega kisika. Ko začnete s treningom, se vaše mišice napolnijo z mlečno kislino in porabimo zaloge kisika, ki jih je treba dopolniti v obdobju po našem treningu. Za okrevanje naše telo potrebuje energijo, zato v času po vadbi porabimo več kalorij kot v času pred vadbo. Raziskave kažejo, da intenzivnejše vaje, ki povečajo odvečno porabo kisika po vadbi ali EPOC, pozitivno vplivajo na izgubo teže. Ta dodatna poraba kisika po trenigu povzroči, da porabite dodatnih 5 kalorij za vsak dodaten liter kisika, ki ga porabite. Ravno zaradi tega pri Extreme Training beležim veliko število uspešnih preobrazb.

Kako dolgo traja EPOC učinek?

Na visokointenzivnih treningih naše telo porabi več kisika, zato mora telo obnoviti te zaloge kisika in delati veliko bolj v primerjavi z manj intenzivnimi treningi. Vse to se dogaja 16–24 ur po koncu treninga. To pomeni, da po prenehanju vadbe telo še vedno deluje do 24 ur, da bi vzpostavilo ravnovesje in zato porablja dodatno energijo.

Matematika je preprosta – bolj intenziven trening bo, več kisika bo vaše telo potem potrebovalo, zato bo porabljenih tudi več kalorij. Učinkovitost EPOC učinka je odvisna od kar nekaj dejavnikov

Intenzivnost treninga

Večja kot je intenzivnost treninga, večja je poraba kalorij, ter posledično tudi učinkovitost EPOC učinka na naše telo

Trajanje treninga

Pomembna stvar, ki jo moramo spremljati, da bi povzročili večji EPOC učinek je trajanje posameznega treninga. Po raziskavah je dokazano, da moramo ohranjati visoko intenziteto treninga vsaj 15 minut.

Trening za moč

Pomembno je, da trening ni samo »kondicijski«, ampak da treningu priključimo še dodatne vaje za moč. Zato so tudi vsi treningi po aplikaciji Extreme training sestavljeni iz vaj za kondicijo ter vaj za moč, ki zagotavljajo maksimalen učineg EPOC efekta pri posamezniku.

Količina treninga

Zelo pomemben dejavnik, pri vsem skupaj je tudi količina treninga. Treniraj minimalno 2-3x na teden, za večji EPOC izkoristek pa tudi večkrat. Pri tem ne pozabi, da tvoje telo potrebuje minimalno 1 dan počitka na teden. Če telo ne bo dobilo dovolj časa za regeneracijo lahko z treningom narediš več slabih kot pa dobrih stvari. Zaradi dneva počitka ti aplikacije Extreme training 7 zaporedni dan ne bo delovala, saj z tem varujemo tudi zdravje uporabnice.